ABB i Microsoft pomagają produkować żywność w sposób zrównoważony

produkcja żywności w sposób zrównoważony © ABB

Udostępnij:

Wzrost konsumpcji żywności jest szybszy niż wzrost ludności na świecie. Na szczęście rośnie też liczba producentów, którzy aby zaspokoić coraz większy popyt, szukają nowych sposobów produkcji z poszanowaniem dla środowiska naturalnego.

Firma Norway Royal Salmon (NRS) jest producentem łososia – rocznie produkuje około 70 tys. ton mięsa tej ryby w sposób zrównoważony. Od niedawna, w surowym i niekiedy niebezpiecznym środowisku północnej Norwegii, NRS wykorzystuje technologię zdalnej detekcji obiektów do szacowania biomasy i kontroli populacji ryb, odciążając tym samym swoich pracowników i obniżając ślad węglowy. Rozwiązanie wdrożyła firma ABB we współpracy z Microsoft.

Podwodne kamery rejestrują ruchy łososia w fermach oddalonych nawet kilka kilometrów od brzegu. Nałożony na obraz filtr wykorzystuje technologię sztucznej inteligencji i pozwala na automatyczny pomiar masy, rozmiarów oraz liczebności łososi pływających w wodzie. Monitoring populacji dostarcza wielu istotnych danych, a jednocześnie umożliwia bezpieczniejszą i bardziej przyjazną dla środowiska produkcję żywności wysokiej jakości. Program pilotażowy wykazał, że NRS może zwiększyć wydajność i bezpieczeństwo pracowników, ponieważ ci nie muszą przebywać na otwartym morzu tak często jak dotychczas. Mniejsza liczba operacji na morzu przekłada się na poprawę stanu czystości wody.



Nasza firma zawsze skupiała się na szeroko zakrojonych badaniach, rozwoju, współpracy i innowacji – powiedział Arve Olav Lervag z NRS. – Aby napędzać zrównoważony rozwój i zwiększać bezpieczeństwo naszych pracowników, podjęliśmy współpracę z ABB i Microsoftem, która pozwoli nam w sposób innowacyjny osiągnąć jeszcze więcej na każdym etapie działania.

Rozwiązanie wykorzystywane przez NRS jest oparte na chmurze Microsoft Azure i platformie ABB Ability, która zapewnia użytkownikowi dostęp do zasobów na etapie od urządzenia aż do chmury, aby dysponować większą ilością danych i wiedzieć więcej, a przez to działać na większą skalę i skuteczniej.

Wykorzystujemy sztuczną inteligencję do zrewolucjonizowania akwakultury i wpływania na środowisko w sposób zrównoważony – powiedział dyrektor ds. cyfryzacji w Grupie ABB Guido Jouret. – Dzięki monitorowaniu zdrowia i kondycji ryb, ABB umożliwia NRS osiągnięcie nowego poziomu konkurencyjności.


TOP w kategorii




– Projekt realizowany wspólnie przez ABB, Microsoft i NRS jest wyjątkowo innowacyjny – dodał Christian Bucher, specjalista ds. SI w Microsoft. – Tylko dzięki bliskiej współpracy zespołów inżynierskich i klienta, mogliśmy osiągnąć tak wiele korzyści przy tworzeniu kolejnych innowacji. W ciągu zaledwie kilku miesięcy przeszliśmy drogę od pomysłu do wdrożenia rozwiązania na miejscu u klienta.

Źródło: ABB

Udostępnij:

Drukuj





MM



Chcesz otrzymać nasze czasopismo?
Zamów prenumeratę
Zobacz również