Łożyska polimerowe dla branży spożywczej

igus

Jednym z innowacyjnych rozwiązań w branży spożywczej są polimerowe (bezsmarowe) łożyska, Coraz powszechniej wypierają tradycyjne – stalowe, które wymagają użycia smarów.

Łożyska bezobsługowe nie są oczywiście technologią przypisaną tej jednej branży. Natomiast tam, gdzie mamy do czynienia z produkcją wymagającą szczególnie czystych warunków rozwiązują wiele problemów - mówi Monika Gawryś, product manager igubal, igus Polska.

Łożyska odporne na cukier

Powiązane firmy

Marian Dyrgała jest właścicielem firmy EuroTechnika, specjalizującej się w produkcji maszyn na potrzeby przemysłu cukierniczego, które najczęściej tworzone na konkretne zamówienie. Zamawiający oczekują, że będą one działać oszczędnie, efektywnie i bezpiecznie. Specyfiką produkcji cukierniczej jest to, że w wyrobach znajduje dużo cukru i tłuszczu. Maszyny wykorzystywane do produkcji muszą więc być czyste i higieniczne, ale jednocześnie odporne na działanie tych czynników.

Dlatego EuroTechnika cztery lata temu zdecydowała się na stosowanie innowacyjnych polimerowych łożysk igubal (w miejsce metalowych) w przenośnikach taśmowych do transportu słodyczy.

Przede wszystkim potrzebujemy elementów, które w całości można umyć w zmywarce, w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Wadą klasycznych łożysk tocznych jest to, że podczas mycia do ich wnętrza dostawał się cukier, który następnie ulegał krystalizacji. W efekcie łożyska zaczynały pracować z dużo większym oporem - mówi Marian Dyrgała. - Łożyska igubal rozwiązały ten problem. Są szczelne i odporne na wysokie temperatury.

Szef EuroTechnika dodaje, że z igubalami po raz pierwszy spotkał się na branżowych targach i na początku traktował to rozwiązanie jako ciekawostkę.

Kiedy przeprowadziliśmy pierwsze testy okazało się, że to bardzo praktyczne rozwiązanie. Zaczęliśmy więc sukcesywnie je wprowadzać do kolejnych urządzeń, które produkujemy - mówi Marian Drygała. Dodaje, że firma cały czas szuka kolejnych technologii, które usprawniłyby jej wyroby.

Innowacyjni i praktyczni

Zdaniem Moniki Gawryś, z perspektywy firmy, której działalność opiera się na innowacjach, jaką jest igus, wśród polskich producentów z wielu branż bardzo wyraźnie widać rosnącą tendencję do odchodzenia od schematów i sięgania po nowe rozwiązania.

Zdarza się, że przy pierwszym kontakcie z naszymi produktami firmy patrzą na nie z nieufnością, ale kiedy sprawdzą je w praktyce, szybko się do nich przekonują. Nasze produkty, takie jak igubal pozwalają na pokonywanie problemów technicznych, z którymi tradycyjne rozwiązania nie są w stanie sobie poradzić - mówi Monika Gawryś. - Polscy przedsiębiorcy są więc otwarci na innowacje, ale też po prostu praktyczni - dodaje.

Spółka igus co roku wypuszcza na rynek ponad 100 nowych produktów, z których większość powstaje w oparciu o konkretne zapotrzebowania, jakie zgłaszają do niej firmy. Innowacyjne rozwiązania nie powstają więc w oderwaniu od potrzeb rynku, ale w ścisłej z nim współpracy. Można więc powiedzieć, że impulsem do tworzenia wielu z tych innowacji są firmy, które później stają się tych rozwiązań beneficjentami.

Źródło: igus

O Autorze

MM Magazyn Przemysłowy jest międzynarodową marką medialną należącą do holdingu Vogel Communications Group. W ramach marki MM Magazyn Przemysłowy wydawane jest czasopismo, prowadzony jest portal magazynprzemyslowy.pl oraz realizowana jest komunikacja (różnymi narzędziami marketingowymi) w przemysłowym sektorze B2B.

Tagi artykułu

Zobacz również

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę