Sposoby pakowania produktów przemysłowych

©

Udostępnij:

W erze wszechobecnego konsumpcjonizmu pojawia się coraz więcej towarów i produktów, które trzeba dostarczyć do sklepów i wszelkich innych miejsc zajmujących się handlem. Każdy towar powinien być zapakowany w sposób bezpieczny i stabilny, chroniący go przed uszkodzeniem bądź zniszczeniem.

Dlatego tak istotny jest odpowiedni system pakowania, który zapewni bezpieczny i transport i odpowiednie przechowywanie. Jedną z najbardziej popularnych metod pakowania jest owijanie towaru w folię. Nowoczesne foliarki zyskują coraz więcej zwolenników, gdyż pozwalają na szybkie i ekonomiczne zabezpieczanie towarów. Główne zalety foliarek to:



- doskonała stabilizacja towaru,
- niezawodność,
- wysoka wydajność,
- wysoka jakość foliowania,
- stosunkowo niskie koszty eksploatacji,
- prostota obsługi,
- brak przestojów w foliowaniu.

Foliarka sprawdza się zarówno w zabezpieczaniu towarów do transportu, jak i w pracach magazynowych. Za pomocą foliarki można zapakować kilka bądź kilkanaście artykułów w zbiorcze opakowanie i w ten sposób zaoszczędzić czas w przewożeniu palet i ustawianiu towaru na półkach.

Dzisiaj trudno już sobie wyobrazić pakowanie towarów bez foliarek - zwłaszcza w dużych przedsiębiorstwach i magazynach, gdzie szybkość oraz jakość zapakowania wyznacza standardy danej firmy. Ten system pakowania zyskuje na popularności we wszystkich dziedzinach przemysłu, a wielość dostępnych na runku foliarek sprawia, iż każdy może dopasować ją do konkretnych potrzeb firmy.

Warto wiedzieć, że konsumenci zwracają bardzo dużą uwagę na opakwania produktów, które kupują. Wybierają zazwyczaj te produkty, których opakowanie wzbudzają największe zaufanie. Jeśli nie jesteśmy pewni co do tego, czy produkt w opakowaniu jest odpowiednio zabezpieczony, raczej nie zdecydujemy się na zakup. Dobre opakowanie to takie, które przykuje uwagę konsumenta, a później zachęci do zakupu. Do pakowania używa się maszyn pakujących, które umożliwiają szczelne i estetyczne zapakowanie produktów. Jest to bardzo ważne, w szczególności jeśli chodzi o pakowanie żywności. Maszyny często wykorzystują możliwość pakowania próżniowego, co wydłuża okres przydatności żywności do spożycia.

Niektóre produkty mogą być również pakowane ręcznie. Jest to dość nieekonomiczny proces, ale niektóre produkty wymagają pakowania ręcznego, gdyż są zbyt delikatne by mogły je pakować maszyny. Co więcej, wiele firm w różnych branżach bardzo sobie ceni pakowanie ręczne.



Jest wiele sposobów pakowania produktów, wszystko zależy od skali produkcji, produktu, oraz stopnia zmechanizowania. Warto zwracać uwagę na opakowania i wybierać produkty, które wzbudzają nasze zaufanie.

Źródło: CentrumPR

Udostępnij:

Drukuj



MM




TOP w kategorii






Chcesz otrzymać nasze czasopismo?
Zamów prenumeratę
Zobacz również