Polacy objęli kluczowe stanowiska w Brukseli

- Stanowiska przewodniczących czterech komisji oraz funkcje wiceszefów ośmiu komisji w Parlamencie Europejskim przypadły w tej kadencji polskim eurodeputowanym. Na czele jednej z kluczowych - komisji przemysłu, badań naukowych i energii - stanął Jerzy Buzek.

Komisja, której będzie przewodniczył Buzek, ma uprawnienia w zakresie m.in. polityki przemysłowej UE, zastosowania nowych technologii, polityki i bezpieczeństwa energetycznego, a także badań nad technologiami kosmicznymi. ITRE będzie się też zajmować przepisami dotyczącymi unii energetycznej, którą za swój priorytet uznał rząd Donalda Tuska.

– Energetyka, cyfryzacja, modernizacja przemysłu oraz badania i innowacje, to cztery obszary polityki UE wchodzące w zakres prac komisji przemysłu, badań naukowych i energii. Ale to również cztery kluczowe obszary dla silnej i konkurencyjnej globalnie unijnej gospodarki, a więc miejsc pracy i dobrobytu naszych obywateli – mówił Buzek tuż po wyborze na przewodniczącego.

Były premier dodał, że kluczowym obszarem dla niego pozostaje bezpieczeństwo energetyczne i budowa wspólnego rynku energii. Ale ważny jest również drugi obszar pod nazwą cyfryzacja i przemysł teleinformatyczny, który - jak wskazał - może dać setki tysięcy nowych miejsc pracy, również w Polsce.

– Dzięki taniej energii i sprawnemu przesyłowi danych będziemy mogli rozwijać nowoczesny przemysł – mądra i przyjazna środowisku reindustrializacja to trzeci priorytet. To wszystko nie będzie oczywiście możliwe bez innowacji. Dlatego badania i nowe technologie to nasz czwarty cel – dodał.

Ponadto Jerzy Buzek zwrócił uwagę, że musimy stworzyć zintegrowany, otwarty, właściwie regulowany i konkurencyjny wewnętrzny rynek energii, aby uniknąć dylematu wyboru pomiędzy "ubóstwem energetycznym" a "ubóstwem społecznym". – To wyzwanie bardziej niż palące – ocenił Jerzy Buzek.

Z nowych funkcji w brukselskich komisjach cieszyć się mogą także inni Polacy. Wiceprzewodniczącą komisji wolności obywatelskich, sprawiedliwości i spraw wewnętrznych została była minister nauki i szkolnictwa wyższego Barbara Kudrycka, a funkcja przewodniczącego komisji rolnictwa przypadła Czesławowi Siekierskiemu z PSL. Szefową komisji spraw konstytucyjnych (AFCO) została Danuta Hübner z PO. Na przewodniczącą podkomisji bezpieczeństwa i obrony wybrano Annę Fotygę z PiS. Tomasz Poręba z PiS został zaś wiceprzewodniczącym komisji transportu i turystyki, natomiast Ryszard Legutko będzie pełnił obowiązki wiceprzewodniczącego komisji spraw zagranicznych. Jarosław Wałęsa z PO został wybrany wiceprzewodniczącym komisji rybołówstwa.

Dla przypomnienia dodamy, że już kilka dni temu Ryszard Czarnecki z PiS został wiceprzewodniczącym europarlamentu, a Bogusław Liberadzki i Karol Karski kwestorami PE.

O Autorze

MM Magazyn Przemysłowy jest międzynarodową marką medialną należącą do holdingu Vogel Communications Group. W ramach marki MM Magazyn Przemysłowy wydawane jest czasopismo, prowadzony jest portal magazynprzemyslowy.pl oraz realizowana jest komunikacja (różnymi narzędziami marketingowymi) w przemysłowym sektorze B2B.

Tagi artykułu

MM Magazyn Przemysłowy 4/2024

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę